Kumar
Kiemelkedően hatékony kontakt hatású gombaölő permetezőszer
Szermaradék nélkül
Általános információk:
Hatóanyag: 850 g/kg Kálium – hidrogén – karbonát
Hatóanyag csoport: A kálium hidrogén karbonát nem besorolt hatásmódú kontakt hatóanyag (FRAC kód: NC)
Formuláció: Vízoldható por (SP)
Kiszerelés: 5 kg
Eltarthatóság: 3 év eredeti csomagolásban
Engedélyszám: 6700/0059488-1/2024 NÉBIH
Kumar Előnyei:
- Beépített felületaktív anyagokkal a maximális hatékonyság, fedettség és esőállóság érdekében
- Hatásmechanizmus: több ponton gátolja a kórokozó gomba fejlődését. Nincs rezisztencia.
- Nincs szermaradék
- Egy napos élelmezésügyi várakozási idő
A KUMAR® gátolja a micélium növekedését és a spórák teljes összeomlását okozza a dehidratáció, a pH és a specifikus hidrogén-karbonát / karbonátion-hatások útján.
- A KUMAR® segít megakadályozni a fertőzést azáltal, hogy megzavarja a hidrolitikus anyagok, a gombák által a növények megfertőzéséhez használt enzimek felszabadulását
- A termékbe beépített erős „nedvesítők és tapadásfokozók” biztosítják maximális hatást.
Kumar felhasználására vonatkozó előírások
Kultúra | Károsító | A kezelések évenkénti maximális száma | Két kezelés között eltelt minimális időtartam (nap) | Dózis (kg/ha) |
Víz -mennyiség (l/ha) |
Az utolsó kezelés időpontja (fenológiai állapot szerint) |
Alma | ventúriás, varasodás, leptotiriumos, betegség (légypiszok Betegség) | 6 | 8 | 2,5 kg/ha/m koronamagasság max. 5,0 kg/ha |
200-500 l/ha/m korona magasság |
mogyoró nagyságú (10-20 mm-es) gyümölcskezdemény állapottól (BBCH 72) szedésérettségig (BBCH 87) |
Kiskultúrás felhasználások (1107/2009 EK rendelet 51-es cikk szerint) A felhasználások nincsenek alátámasztva EPPO IV zónás biológiai hatékonysági és növény szelektivitási vizsgálatokkal |
||||||
fekete áfonya, vörös áfonya, fekete ribiszke, piros ribiszke, köszméte, málna, szeder (szabadföldi és hajtatott) |
lisztharmat | 5 | 7 | 3,0-5,0 kg/ha | 500-1000 l/ha | Levélfejlődés kezdetétől (BBCH 10) a szedés előtti második napig (BBCH 87), majd szedést követően (BBCH 90) a levélhullás kezdetéig (BBCH 93) |
csipkebogyó (gyepűrózsa) |
lisztharmat | 5 | 7 | 3,0-5,0 kg/ha | 500-1000 l/ha | levélfejlődés kezdetétől (BBCH 10) a szedés előtti második napig (BBCH 87), majd szedést követően (BBCH 90) a levélhullás kezdetéig (BBCH 93) |
szamóca (szabadföldi és hajtatott) |
lisztharmat | 8 | 7 | 3,0 kg/ha | 500-1000 l/ha | Levélfejlődés kezdetétől (BBCH 10) a szedés előtti második napig (BBCH 87) illetve BBCH 88), majd szedést követően (BBCH 90) a levélszíneződésig (BBCH 93) |
paradicsom (hajtattott) |
lisztharmat | 6 | 7 | 50 cm-es növény magasságig | kétleveles állapottól (BBCH 12) szedés előtti második napig (BBCH 87) |
|
1,5 kg/ha | 300-600 l/ha | |||||
50-125 cm-es növény magasságig | ||||||
2,5 kg/ha | 600-900 l/ha | |||||
125 cm növénymagasság felett | ||||||
3,0 kg/ha | 900-1200 l/ha | |||||
uborka, pézsmatök, sütőtök, lopótök, spárgatök, cukkini, patiszon (szabadföldi és hajtatott) |
lisztharmat | 6 | 7 | 50 cm-es növény magasságig | kétleveles állapottól (BBCH 12) szedés előtti második napig (BBCH 87) |
|
1,5 kg/ha | 300-600 l/ha | |||||
50-125 cm-es növény magasságig | ||||||
2,5 kg/ha | 600-900 l/ha | |||||
125 cm növénymagasság felett | ||||||
3,0 kg/ha | 900-1200 l/ha | |||||
vöröshagyma, fokhagyma, mogyoró-hagyma, gyöngyhagyma (szabadföldi) |
sztemfílium os betegség |
6 | 7 | 3,0 kg/ha | 400-600 l/ha | háromleveles állapottól (BBCH 13) a levélszáradásig (végső fejátmérő eléréséig) (BBCH 49) |
sárgarépa, petrezselyem, kerekrépa, karórépa, pasztinák, zeller, torma, retek, cékla, csicsóka, feketegyökér (szabadföldi) |
lisztharmat | 6 | 7 | 3,0 kg/ha | 400-600 l/ha | háromleveles állapottól (BBCH 13) gyökérnövekedés végéig (BBCH 49) |
spárga (szabadföldi) |
sztemfílium os betegség |
6 | 7 | 3,0 kg/ha | 800-1000 l/ha | szárnövekedés végétől (BBCH 39) a fillokládiumok lehullásáig (BBCH 93) |
aroma- és fűszernövények (szabadföldi és hajtatott)* |
lisztharmat | 6 | 7 | 3,0 kg/ha | 400-600 l/ha | kétleveles állapottól (BBCH 12) szedés/betakarítás előtti második napig (BBCH 87) |
*aroma- és fűszernövények: angelika, bazsalikom, borsikafű, cickafark, citromfű, édesgyökér,édeskömény (édes és keserű), izsóp, kakukkfű, kamilla, kapor, komló,konyhakömény, koriander, kis ezerjófű, lestyán, levendula, macskagyökér, majoránna, mályva, menta, metélőhagyma, metélőpetrezselyem, orbáncfű, orvosi pemetefű, orvosi zilíz, orvosi zsálya, ökörfarkkóró, rozmaring,sáfrányos szeklice, szurokfű, tárkony, zamatos turbolya
Házi kerti dózis:
Alma: 50-100g / 10 l víz / 100 m2
Egyéb kultúrák: 25-50g / 10 l víz / 100 m2
Előírt növényvédelmi technológia
Almában a kezeléseket a varasodás ellen előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel szükséges megkezdeni és a fertőzési veszélyhelyzettől függően 8-10 napos időközönként megismételni. A légypiszok betegség ellen szintén megelőző jelleggel, a fertőzésre hajlamosító körülmények (hűvös, párás, csapadékos időjárás) fennállása esetén közvetlenül a sziromhullást követően javasolt a kezelések megkezdése.
A lisztharmat elleni kezeléseket bogyósokban, csipkebogyóban, hajtatott paradicsomban, kabakosokban, gyökér és gumós zöldségfélékben, aroma- és fűszernövényekben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor szükséges megkezdeni és a fertőzési veszély nagyságától függően 7-10 naponta megismételni. Kabakosoknál a dózis növénymagassághoz történő igazítása támrendszeres termesztésre értendő. Síkművelésben a nagyobb, 3,0 kg/ha-os dózis kijuttatása javasolt.
A sztemfíliumos betegség elleni kezeléseket hagymafélékben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor, spárgában megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva a fertőzési veszélyhelyzet kialakulásakor szükséges megkezdeni és fertőzési veszély nagyságától függően 7-10 naponta megismételni.
Más készítményekkel történő együttes kijuttatás növénykárosító hatású lehet az arra érzékeny növénykultúrákban.
A dózist, illetve a permetlé mennyiségét a megadott tartományokon belül a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.
Gyártói ajánlás
Nem javasolt a KUMAR együttes alkalmazása:
– Permetezési segédanyagokkal (pH szabályozó szer, nedvesítőszer stb.)
– Vízoldható műtrágyákkal
– EC formulációjú növényvédő szerekkel
– Réz-tartalmú termékekkel (kivéve csökkentett fémréz tartalmú réz-hidroxid hatóanyagtartalmú készítmények- max 35% fémréz)
– Kén készítményekkel
Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap (száradásig)
Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:
Kultúra | Nap |
alma | 1 |
bogyósok (áfonya, ribizli, köszméte, málna, szeder, csipkebogyó, szamóca) |
1 |
paprika | 1 |
kabakosok (uborka, pézsmatök, sütőtök, lopótök, spárgatök, cukkini, patiszon) |
1 |
hagymafélék (fokhagyma, mogyoróhagyma, gyöngyhagyma, vöröshagyma) |
1 |
gyökér- és gumós zöldségek (sárgarépa, petrezselyem, kerekrépa, karórépa, pasztinák, zeller, torma, retek, cékla, csicsóka, feketegyökér) |
1 |
aroma- és fűszernövények | 1 |
spárga | 1 |
Forgalmazási kategória: III. forgalmi kategória
Légi kijuttatás: Nem engedélyezett
Az emberre, állatra, környezetre való veszélyességre és a biztonságos felhasználásra vonatkozó előírások:
Veszélyességi besorolás:
A készítmény p.o. LD50 értéke (patkányon): >2000 mg/ttkg
Vízi szervezetekre való veszélyesség: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség: nem jelölésköteles
Méhveszélyesség toxicitás alapján:nem jelölésköteles
Méhveszélyesség kockázatbecslés alapján nem jelölésköteles
Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles
Veszélyességi besorolás a 1272/2008 EK rendelet alapján
GHS piktogram: –
Figyelmeztetés:–
Felhasználás előtt olvassa el a terméken szereplő címkét és használati útmutatót!
Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást!